Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 99 la sută dintre cazurile de cancer cervical sunt declanșate de HPV și recomandă vaccinarea fetițelor între 9 și 13 ani. Chile este printre primele state din lume care a introdus programul de vaccinare în școli. Acum însă, va fi oprit, pentru că așa au dorit 4 mame. Ele se plâng că nu au primit informații suficiente despre vaccin și că reacțiile secundare durează până la un an de zile. „Fata mea e în clasa V-a și nu vreau să fie vaccinată, atâta vreme cât nu avem informații complete despre vaccin”, spune una dintre acestea.
Medicii spun că vaccinarea nu este obligatorie, dar că decizia aparține părinților și este inacceptabil ca întreg programul să fie oprit, scrie TVR. „Este un vaccin fără riscuri. Acum e gratuit, dar cândva doar cei cu bani și-l permiteau. Vrem ca mamele și tații să aibă încredere în calitatea vaccinului”, a declarat Carmen Casillo, Ministrul Sănătății din Chile.
Decizia instanței a stârnit controverse aprinse în Chile – tabăra anti-vaccin este mai mică, dar e foarte vocală. „În prima zi a avut dureri de cap, amețeli, vomă. După un an au apărut alte simptome, cum ar fi vederea dublă”, a declarat mama unei fetițe vaccinate.
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Chile a încercat să liniștească spiritele. „Cei care afirmă că vaccinul provoacă probleme cerebrale și afecțiuni neurologice sau de comportament nu au adus nicio dovadă în acest sens. Reafirmăm faptul că e un vaccin sigur”, a declarat Dr. Roberto del Aguila.
Cancerul cervical, provocat în aproape toate cazurile de virusul papiloma uman, omoară anual sute de mii de femei.